NaslovnaVijestiKanalizacija napokon stiže u gotovo sva sela porečkog zaleđa

Kanalizacija napokon stiže u gotovo sva sela porečkog zaleđa

Novo proširenje kanalizacijskog sustava, implementiranje novog poslovno-informatičkog sustava te niz investicija “teških” čak 112 milijuna kuna obilježit će ovu godinu u porečkoj komunalnoj tvrtki Odvodnja. O najvažnijim planovima razgovarali smo s direktorom Odvodnje Milanom Lakovićem.

– Odvodnja će se ove godine usmjeriti na razvoj i proširenje sustava javne odvodnje, odnosno na projektiranje buduće kanalizacijske mreže. Projektiranje i ažurno rješavanje imovinsko-pravnih poslova temelj su za uspješnu provedbu investicija, čemu ćemo pridati posebnu pažnju. Pored sredstava tvrtke za provedbu investicija nastojimo iskoristiti mogućnosti vanjskog financiranja putem Hrvatskih voda, ostalih mjera sufinanciranja razvoja infrastrukture i eventualno europskih fondova, kaže čelni čovjek ove gradske tvrtke, najavljujući i uvođenje novog poslovno- informatičkog sustava koji će integrirati procese između radnih jedinica i omogućiti djelatnicima jednostavnije i brže obavljanje radnih zadataka.
Govoreći o novim ulaganjima naveo je da njihov plan gradnje komunalnih vodnih građevina za 2018. godinu iznosi 112 milijuna kuna.

Četiri pročistača, sušenje i kompostiranje

– Najznačajnija investicija našeg društva svakako je EU projekt Poreč – sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 501,2 milijuna kuna. U ovog godini očekuje se početak radova po ugovoru za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijednog 291 milijun kuna, naglasio je Laković.

Od ostalih ključnih investicija za koje je planirano približno 16,5 milijuna kuna istaknuo je izgradnju kanalizacijskog sustava naselja Kloštar s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda koja će stajati 2,5 milijuna, potom gradnju dijela kanalizacijske mreže podsustava Rošini u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, što će se odvijati prilikom obnove dijela prometnice Kukci – Vižinada, na dionici Stranići – Gedići s priključenjem na sustav Poreč sjever u iznosu od 2 milijuna kuna. Time će se omogućiti dalje proširenje sustava na naselja Rošini, Gedići, Barbići i Stranići. Laković je zatim naveo izgradnju novih havarijskih ispusta crpnih stanica Sv. Martin i Materada u ukupnom iznosu od 1,4 milijuna kuna, te gradnju dijela kanalizacijske mreže naselja Flengi, što će koštati oko 3,15 milijuna kuna.

Povećali koeficijent za sedam posto

Nabrojao je i druge investicije u vrijednosti od 336 tisuća do dva milijuna kuna, a to su izgradnja kanalizacijskih mreža naselja Veleniki, St. Padovan, St. Amoroso, Funtana istok, srednji Špadići, Bonaci, dijela naselja Rošini, crpne stanice CS Tar 4, te manje dogradnje dijela sustava odvodnje na širem području Poreštine. Vrijednost navedenog prelazi 16,5 milijun kuna. K tome, direktor Odvodnje navodi da će se izraditi projektna dokumentacija za proširenje sustava javne odvodnje u povijesnoj jezgri Poreča, zatim u Antoncima, Fuškulinu, srednjim Špadićima, na Saladinki, Facinki, potom u naseljima u zaleđu Vrsara Begi, Bralići, Delići i Kontešići, zatim za povijesnu jezgru Vrsara i njegove ulice Jadransku, Brostolade i Rade Končara, kao i za Flenge i Gradinu. U planu proširenja su i istočni dio Funtane te predio kod kampa Istra i naselje Selina. Vrijednost ove projektne dokumentacije kreće se oko milijun kuna.

Dotaknuli smo se teme radne snage za što je Laković rekao da je Odvodnja reorganizirala rad svojih djelatnika nakon puštanja u funkciju novog i rekonstruiranog sustava javne odvodnje.

– Reorganizacija je išla u smjeru maksimalnog iskorištenja nove opreme i implementacije nove tehnologije za daljinsko praćenje rada sustava, koja je dobavljena u sklopu EU projekta. Značajna su sredstva uložena u novu i postojeću opremu, objekte i sredstva za rad. Pratimo potrebe za kadrom koji održava sustav, ali do dovršetka izgradnje uređaja ne planiramo značajnije povećanje broja djelatnika, veli naš sugovornik i dodaje da su ove godine povećali koeficijent za sedam posto isključivo za radna mjesta u operativi s najnižim plaćama. Time je na godišnjoj razini za 5,8 posto povećana masa plaća, a k tome osigurana su i dodatna materijalna prava za radnike.

Izvedeno oko 2.000 kućnih priključaka

Na upit kako je završila prošla godina Laković veli da je Odvodnja zabilježila stabilne poslovne rezultate. Aktivnosti u 2017. godini ocijenio je strateški opravdanima, inovativnima i dinamičnima, prvenstveno zahvaljujući nastavku provođenja EU projekta Poreč.

– U sklopu EU projekta dosad je po ugovorima za proširenje i rekonstrukciju kanalizacijske mreže realizirano 128,3 milijuna kuna. U 28 naselja Poreštine izgrađena je kanalizacijska mreža i izvedeno je približno 2.000 kućnih priključaka. U protekloj godini interes građana za priključenje na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu je bio velik i skoro 50 posto korisnika predalo je zahtjeve za priključenje. Do sada je zaprimljeno 954 zahtjeva, izdano 949 uvjeta i izvršeno 494 priključenja, napomenuo je Laković i još jednom pozvao sugrađane da im se jave i predaju zahtjeve, jer je zakonom predviđeno razdoblje za priključenje na sustav javne odvodnje od 12 mjeseci pred istekom.

Posljednji i najznačajniji ugovor u sklopu EU projekta, naglasio je Laković, jest onaj za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od 291 milijun kuna, u sklopu kojeg su u protekloj godini izvedeni pripremni radovi, kao što su izvedba I. faze pristupnih prometnica na lokacijama Poreč sjever i jug te izmještanje vodovodnog ogranka i izvedba oborinske odvodnje na lokaciji Poreč jug. Nadalje, navodi naš sugovornik, ishođene su izmjene lokacijskih dozvola za tri lokacije uređaja za pročišćavanje i postrojenje za kompostiranje mulja, te izrađeni glavni projekti za sva postrojenja u sklopu navedenog ugovora.

Što se tiče dogradnje kanalizacijske mreže u prošloj godini, realizirane su investicije ukupne vrijednosti skoro osam milijuna kuna u brojnim naseljima na Poreštini, od čega je više od pet milijuna sufinancirala tvrtka Hrvatske vode. Osim toga, bilo je i manjih dogradnji sustava na 21 lokaciji na širem području Poreča, sveukupne duljine od 1.635 metara, u što je uloženo 1,6 milijun kuna, saznali smo od Milana Lakovića.

Napisala: Tanja Kocijančić/Glas Istre