NaslovnaVijestiMještanima MO Veli Maj prezentirani predstojeći radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava

Mještanima MO Veli Maj prezentirani predstojeći radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava

U područnoj osnovnoj školi Veli Maj, dana 15.04.2015. godine, mještanima je predstavljen projekt obuhvata radova na izgradnji kanalizacijskog sustava koji će se na ovom području izvoditi u sklopu EU projekta Poreč – sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča. U uvodnom govoru gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo, gospodin Edi Štifanić pozdravio je sve prisutne, najavio skup te istaknuo važnost EU projekta Poreč u smislu očuvanja kvalitete mora kao glavnog turističkog resursa poreštine. Zatim se skupu obratio direktor Odvodnje Poreč, gospodin Milan Laković koji je dao presjek projektnih aktivnosti i najavu tema današnje prezentacije.

Pregled ugovorenih radova i informacije o rokovima, načinu izvedbe i tehničkim podacima buduće mreže pružio je predstavnik Odvodnje Poreč d.o.o., g. Srđan Mažar kroz sažetu prezentaciju. Naselja koja su u ovoj fazi obuhvaćena projektom izgradnje su: Stancija Vodopija, Bašarinka, Gulići i Stari Červar.
Osim priključenja spomenutih naselja na novi sustav odvodnje, projektom će se rekonstruirati postojeća mreža u duljini od oko 800 m sa izgradnjom 2 velike crpne stanice Sv. Martin i Materada. Poseban naglasak dan je na mikrotunel u duljini od oko 300 m čija se ulazna jama gradi podno hotela Valamar Pinia (ex Luna). Specifičnost samog područja, koje je turistički visoko uređeno, iziskuje i tehniku mikrotuneliranja ispod prometnice, kako bi utjecaj na okoliš bio čim manji, a primjenom takvih tehnologija omogućuje se i nesmetano odvijanje prometa na lokaciji na kojoj se izvode radovi, pojasnio je g. Mažar.

Na području MO Veli Maj predviđena je i gradnja infrastrukture za izmještanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na novu lokaciju podno naselja Stari Červar u duljini od oko 5 km.
Vrijednost prethodno navedenih radova na području mjesnog odbora iznosi 9 milijuna kuna. Mještani su upoznati sa trasama buduće kanalizacijske mreže te brojem novih priključaka na mrežu koji će se ostvariti ovim radovima – cca 1200 novih korisnika.

Nakon uvodnog izlaganja, zainteresirani građani imali su priliku postaviti pitanja predstavnicima Odvodnje Poreč d.o.o. i Grada Poreča-Parenzo.
U nizu postavljenih pitanja mještane je najviše zanimalo:
• detaljnija dinamika izvođenja radova po pojedinim dijelovima naselja,
• perspektiva izgradnje kanalizacijske mreže u onim naseljima koja nisu obuhvaćena Projektom,
• razlozi za formiranje privremenog skladišta materijala u naselju Materada.

Još je jednom potvrđena velika zainteresiranost građana za započete radove na izgradnji kanalizacijske mreže, a sa strane Odvodnje Poreč istaknuta je otvorenost prema svim građanima za komunikaciju u slučaju nedostatka informacija po pitanju provedbe EU projekta, a s druge strane prisutni su zamoljeni za toleranciju i fleksibilnost za vrijeme izvođenja radova kako bi se isti izveli na zadovoljstvo svih budućih korisnika.

Odvodnja Poreč