NaslovnaVijestiODRŽANA PREZENTACIJA EU PROJEKTA POREČ NA STRUČNOM SKUPU DRŽAVNE VODOPRAVNE INSPEKCIJE U VILLI POLESINI

ODRŽANA PREZENTACIJA EU PROJEKTA POREČ NA STRUČNOM SKUPU DRŽAVNE VODOPRAVNE INSPEKCIJE U VILLI POLESINI

U organizaciji Uprave vodnog gospodarstva, 13.10.2016. godine u Villi Polesini sastali su se državni i županijski vodopravni inspektori radi održavanja stručnog skupa na kojem se raspravljalo o radu u ovoj godini i aktualnim stručnim temama u domeni zaštite voda.

Skupu kojem je prisustvovala pomoćnica ministra poljoprivrede Elizabeta Kos, uvodno se obratio Voditelj službe državne vodopravne inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, g. Vlado Rogić sa pozdravnim govorom kojim se zahvalio Gradu Poreču na gostoprimstvu rekavši da je za održavanje godišnjeg skupa odabran Poreč  kao nositelj jednog od trenutno najvećih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj. Rogić je potom istaknuo važnost projekta Poreč i općenito važnost ulaganja u sustav prikupljanja i obrade otpadnih voda za stvaranje pretpostavke dugoročne zaštite okoliša radi nesmetanog razvoja turističkog gospodarstva kao osnovne privredne grane ovog područja.

Nakon obraćanja g. Rogića, skupu se obratio direktor Odvodnje Poreč d.o.o., g. Milan Laković te prezentirao projekt Poreč istaknuvši ključne dokumente i studije izrađene u svrhu apliciranja projekta koji je u konačnici odobren od strane EU Komisije početkom srpnja 2013. godine. Direktor se nadalje u svom izlaganju osvrnuo na odabranu MBR tehnologiju pročišćavanja otpadnih voda rekavši kako se radi o vrhunskoj tehnologiji III. stupnja pročišćavanja koja omogućuje ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje i u razne društveno korisne svrhe. Također je razjasnio odabir pozicija budućih uređaja gdje se težilo izmještanju istih sa najatraktivnijih lokacija uz obalu na lokacije u zaleđe. Zaključio je kako se važnost projekta očituje u stvaranju pretpostavki za dugoročnu zaštitu okoliša, uvođenju najmodernijih tehničkih rješenja za obradu otpadnih voda, eliminiranju mogućnosti zagađenja podzemnih voda te postizanju usklađenosti sa EU Direktivama.

Na kraju se skupu obratio tehnički direktor Odvodnje Poreč d.o.o., g. Srđan Mažar sa osnovnim tehničkim značajkama provedbe projekta, aktualnog stanja i pokazatelja napretka radova.

Nakon održane prezentacije, prikazan je i promotivni video projekta.

U kratkoj diskusiji koja je uslijedila, pružene su dodatne informacije zainteresiranim sudionicima skupa.

Odvodnja Poreč d.o.o