NaslovnaVijestiODVODNJI POREČ ČETVRTA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

ODVODNJI POREČ ČETVRTA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Odvodnja Poreč obavještava sve zainteresirane da je dana 9. kolovoza 2018. godine građevinska dozvola za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever postala pravomoćnom. Time su stvoreni preduvjeti za početak radova na četvrtoj od pet lokacija u sklopu EU projekta „Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“ vrijednog 501 milijun kuna, koji sufinancira Europska unija u udjelu od 74% sredstava. Osim spomenutog pročistača otpadnih voda kapaciteta 37.000 ekvivalent stanovnika, na lokaciji Poreč-sjever izgraditi će se i postrojenje za solarno sušenje mulja.

Nakon uspješne provedbe prve faze EU projekta, koja je uključivala dogradnju i rekonstrukciju 84,1 kilometara kanalizacijske mreže, izgradnju 32 nove i rekonstrukciju 50 postojećih crpnih stanica te nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje, započeli su radovi na izgradnji četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Do sada je na projektu Poreč ukupno utrošeno oko 190 milijuna kuna.

Trenutačno se radovi odvijaju na tri lokacije. Na Poreču jug radovi na ogradnom zidu su završeni, a u tijeku su radovi na bazenu za biološku obradu i spremniku pročišćene vode. Na Lanterni radovi se odvijaju na ogradnom zidu i bazenu za biološku obradu vode, dok su na Košambri započeli radovi na potpornom zidu. Radovi na pristupnim prometnicama postrojenjima Poreč-sjever i Poreč-jug su dovršeni i u tijeku su radnje vezane uz primopredaju objekata i organizaciju tehničkih pregleda.

Za postrojenje u Vrsaru, izdavanje građevinske dozvole očekuje se tijekom rujna.

Radovi u sklopu EU projekta odvijaju se i u periodu turističke sezone temeljem suglasnosti izdanih od strane Grada Poreča i općine Tar-Vabriga. Na taj način nastoji se unaprijediti dinamiku napretka projekta kako bi se u što kraćem roku uspješno iskoristila dodijeljena financijska sredstva za realizaciju projekta, ali i s ciljem stvaranja uvjeta za priključenje svih korisnika na novoizgrađeni sustav. Upravo u tom dijelu aktivnosti, djelatnici Odvodnje Poreč svakodnevno ulažu napore s ciljem razvoja sustava i izvan EU projekta.

Sve spomenute aktivnosti odvijaju se u intenzivnoj suradnji sa građanima, korisnicima sustava, kojima ovom prigodom zahvaljujemo na svim pozitivnim idejama i prijedlozima.

Odvodnja Poreč d.o.o.