NaslovnaVijestiPotpisan najznačajniji ugovor u sklopu „Projekta Poreč“, težak 291 milijun kuna

Potpisan najznačajniji ugovor u sklopu „Projekta Poreč“, težak 291 milijun kuna

Financijski najznačajniji ugovor u sklopu EU „Projekta Poreč“, onaj za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, vrijedan 291.336.347 kuna bez PDV-a, potpisali su danas, 3. kolovoza 2015. u Vili Polesini, direktor gradskog komunalnog poduzeća Odvodnja Poreč Milan Laković i predstavnik zajednice ponuditelja Degremont iz Francuske i Strabag AG, iz Austrije, Marco Marchisio.

Tako je u okviru „Projekta Poreč – sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“, do sada potpisano ukupno četiri od pet ugovora i to: za Usluge nadzora nad provedbom projekta, Izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja, Izmještanje postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcija postojeće kanalizacijske mreže, čija je realizacija kojih je već u tijeku, te spomenuti ugovor za Izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja.

 

Što se potonjeg tiče, po završetku postupka javne nabave stekli su se uvjeti za potpisivanje ugovora sa spomenutom zajednicom ponuditelja, jednom od ukupno devet, koliko ih je dostavilo ponude, koje su se kretale u rasponu od 246.068.509 kuna do 465.548.654 kuna.

 

Danas popisanim ugovorom realizirat će se izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lanterna kapaciteta 30.000 ES(evkvivalent stanovnika), Poreč – sjever kapaciteta 37.000 ES, Poreč – jug kapaciteta 48.000 ES, Vrsar kapaciteta 22.500 ES, tipa membranski bioreaktor – MBR s pojedinačnim i centralnim nadzorno-upravljačkim sustavima, te pristupnim prometnicama. Također ovim ugovorom realizirat će se projektiranje i izgradnja postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji budućeg UPOV-a Poreč sjever i postrojenja za kompostiranje mulja na lokaciji odlagališta otpada Košambra.

 

-Često se svi pozivaju na očuvanje i zaštitu okoliša, no mi danas ovdje naše priče pretvaramo u djela. Otvaramo vrata novom, zelenom svijetu, u kojem će naša djeca nastaviti živjeti i gdje će se naši unuci igrati i kupati. Mi smo na taj način i dalje grad vizionarskih pogleda koji prepoznaje mogućnosti EU i surađuje, koji je voljan raditi i odricati se za dobrobit budućnosti svih građana. Pred nama je razdoblje realizacije projekta sa puno tehničke i ine problematike, ali to je samo put kojim smo koričili i čiji je cilj razmišljati suvremeno i u duhu današnjeg vremena , čuvajući prirodne resurse od kojih živimo, rekao je direktor Odvodnje Poreč Milan Laković o projektu kojem je cilj spriječiti ispuštanje otpadnih voda u more, te omogućiti da se iste, pročišćene, koriste prvenstveno za navodnjavanje.

Potpisivanju je prisustvovala i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je rekla kako je Istra zelena regija i svojim projektim pokazuje gdje želi stići, a u njima se posebno ističe inovativnost.

-Puno je zajedničkog rada trebalo uložiti u stotine i stotine dokumenata i papira da bi se danas našli ovdje. Radi se o hvalevrijednom projektu jednom od financijski najjačih u javnom sektoru na ovim prostorima. Govorimo o 501 milijuna kuna, projekt je izuzetno kompleksan i čestitam svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi i pripremi, rekla je Španjol.

Istarski župan Valter Flego rekao je kao je infrastruktura temelj razvoja i preduvjet razvitka industrije, obrta i poljoprivrede i samih sugrađana i sugrađanki. Čestitao je svima koji su u ovim ekonomski izazovnim vremenima „sastavili glave“, te će sigurno unutar dvije godine zaokružiti „Projekt Poreč“, ali Istra sigurno neće stati na tome.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskim vodama, Ministarstvu regionalnog razvoja, Odvodnji Poreč i svim općinama Poreštine, te svima koji su sudjelovali u projektu.

-Današnji je dan jako bitan za sve naše stanovnike jer ćemo izgradnjom ovih 4 uređaja biti sigurni da kanalizacija više neće ići u more i da ćemo na taj način štititi Jadransko more kao naš najvažniji prirodni resurs. Otpadne će vode pretvoriti u vodu kojom će se moći zalijevati zelene i poljoprivredne površine i na taj način štedjeti pitku vodu, te ćemo promovirati destinaciju Poreč kao top ekološku destinaciju, rekao je gradonačelnik. Čestitao je odabranoj zajednici ponuditelja i apelirao da maksimalno koriste domaće resurse i kooperante kako bi svi bili zadovoljni.

Predstavnik zajednice ponuditelja Marchisio rekao je kako je „Projekt Poreč“ jedan od najvažnijih projekata dodijeljenih im u Europi, kako glede iznosa ugovora, tako i glede visokog standarda predviđene tehnologije.

Uz spomenute goste potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih voda, Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, te općina Tar- Vabriga, Funtana i Vrsar, koje su također ušle u ovaj projekt.

Projekt Poreč je najveći projekt u javnom sektoru na ovim prostorima koji se sufinancira sredstvima europskih fondova, vrijedan ukupno 501 milijun kuna, od čega udio bespovratnih sredstava EU iznosi 371 milijun kuna ili 74 posto, dok nacionalno sufinanciranje iznosi 130 milijuna kuna ili 26 posto. Nacionalna će se komponenta zatvoriti kroz sufinanciranje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave – Grada Poreča – Parenzo, te općina.

Odvodnja Poreč