NaslovnaVijestiPotpisan Ugovor između Odvodnje Poreč d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj

Potpisan Ugovor između Odvodnje Poreč d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj

U Maloj vijećnici Grada Poeča-Parenzo danas je, 22. prosinca 2015., potpisan Ugovor o zajmu između Odvodnje d.o.o. Poreč i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te Ugovor o podršci Grada, na kojem su sudjelovali predstavnici EBRD-a Davor Inđić i Ivana Miličić, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić i direktor Odvodnje d.o.o. Poreč Milan Laković, te pročelnica gradskog Upravnog odjela za proračun i gospodarstvo Tatjana Matošević i Angela Tolušić, koordinatorica poslovnih procesa u komunalnom trgovačkom društvu.

Poreč će biti prvi korisnik sufinanciranja infrastrukturnih ulaganja u okviru novog zajedničkog programa Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Kohezijskih fondova EU-a. EBRD će pružiti kredit od četiri milijuna eura komunalnom poduzeću Odvodnja Poreč d.o.o. , koje pruža usluge  odvodnje i pročišćavanja na području grada i šireg gradskog područja, za potrebe izrade sveobuhvatnog plana ulaganja koji uključuje proširenje i obnovu mreže odvodnje kao i izgradnju četiri nova pročišćivača otpadnih voda  na području grada.

Stanovništvo na taj način dobiva novi nivo usluga, a ulaganja će nadalje omogućiti Odvodnji d.o.o da uskladi svoje poslovanje s regulativom EU-a. Kohezijski fondovi EU-a pružit će 49 milijuna eura za projekt.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić, ranije je izjavila kako su izuzetno  zadovoljni zbog današnjeg potpisivanja novog programa.

–  Ono je rezultat zajedničkih nastojanja lokalnih vlasti, krajnjeg korisnika, državnih tijela, EU-a i EBRD-a kako bi se povećala sveukupna apsorpcija bespovratnih sredstava EU-a i poboljšali standardi zaštite okoliša lokalnih zajednica, zaključila je.

Gradonačelnik Edi Štifanić rekao je kako Poreč ostvaruje jedno od najznačajnijih ulaganja u zaštitu okoliša i time osigurava budući održivi razvoj regije.  Naglasio je kako mu je drago da je EBRD dio ovog projekta, kojim štitimo najznačajniji prirodni resurs – more, te  je zamolio građane za strpljenje dok su radovi u tijeku.

– Odlučili smo se na potpisivanje Ugovora s EBRD-om jer je ponudio najpovoljnije kreditne i tehničke uvjete. Vrijednost Ugovora je 30 milijuna kuna, s kamatom od 2,6 do 2,9% s rokom povrata od 10 godina, kazao je direktor Odvodnje Poreč d.o.o. Laković, nadodavši kako je u EBRD-u prepoznat dugoročan partner, ne samo u smislu financiranja našeg projekta već kao partner u pripremi i provođenju projekta.

Ovim izuzetno zahtjevnim projektom, koji je ujedno i najveći  projekt u javnom sektoru na ovim prostorima koji se sufinancira sredstvima europskih fondova, Poreč i Poreština dobit će cca 80 kilometara kanalizacijske mreže i četiri suvremena pročišćivača. Projekt vodoopskrbe i odvodnje u okviru novog zajedničkog programa Hrvatske i kohezijskih fondova EU-a (C2CF) prvi je komunalni program sufinanciranja kohezijskih fondova EU-a u sektoru vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj. Ovaj projekt će se fokusirati na poduzeća za vodoopskrbu i odvodnju koja dobivaju sredstva iz kohezijskih fondova EU-a. Program će osigurati potrebno sufinanciranje za provedbu EU direktive u ovom sektoru.