NaslovnaVijestiPredsjednik Vlade Zoran Milanović službeno otvorio radove na EU Projektu Poreč

Predsjednik Vlade Zoran Milanović službeno otvorio radove na EU Projektu Poreč

„U cijeloj Hrvatskoj mi iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, obilazimo ovakva gradilišta gdje se zaista veliki novci, povučeni iz europskih fondova ulažu u nešto što se, na prvi pogled, ne vidi – jer je pod zemljom, ali predstavlja kvalitetu života. Predstavlja ono po čemu su Europska unija i njeni razvijeniji dijelovi najbolje mjesto za život, predstavlja ono po čemu će i Poreč, a sutra i druge sredine u Istri biti rame uz rame s najboljim europskim i svjetskim destinacijama. One to, na neki način, već sada i jesu, ali idemo još ne korak, nego više koraka naprijed. I ne samo Istra, tu je i Čakovec, tu je Županja, tu je Vukovar, tu je Osijek i još neke sredine u Hrvatskoj gdje se deseci milijuna eura, kao posljedica kvalitetnog i fokusiranog rada grupa ljudi povlače iz EU i to je glavni smisao, glavni cilj našeg bivanja u Europskoj uniji“ kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović, danas, 20. travnja 2015., na svečanom obilježavanju početka radova na EU projektu Poreč - Sustavu odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča, na lokaciji u Špadićima.

DSC_4293Premijer je, u pratnji ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ministra turizma Darka Lorencina, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića, istarskog župana Valtera Flega, gradonačelnika Grada Poreča – Parenzo Edija Štifanića i direktora Odvodnje Poreč Milana Lakovića, obišao gradilište.
Direktor Odvodnje Laković kazao je kako su izuzetno zadovoljni suradnjom i podrškom ministarstava, kao i Hrvatskih voda i lokalnih samouprava.
„Započinjemo poglavlje brige i čuvanja svojih ekoloških i gospodarskih standarda. DSC_4298Turistički Poreč ponovno prvi prepoznaje mogućnost europskih fondova, te kako pronaći i postići dobrobit za cijelu zajednicu. Ponosni smo na veličinu i vrijednost projekta, ali isto tako svjesni težine njegove tehničke realizacije. Vjerujemo da ćemo svi zajedno, uz razumijevanje naših građana, realizirati planirano.“, zaključio je Laković.
Generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić, ovom je prigodom kazao da je „svrha projekta postići poboljšanje sustava odvodnje, kvalitetno pročišćavanje otpadnih voda, zaštita voda i mora, povećanje učinkovitosti i pouzdanosti sustava javne odvodnje i povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje, a time povećavamo kvalitetu života na ovome području i poboljšavamo uvjete za razvoj ovoga područja. Vrijednost i značaj izgradnje ovakvih složenih sustava i zadovoljenje potreba građana se ne bi moglo realizirati bez suradnje svih uključenih strana u ovaj projekt.“, rekao je Plišić. Dodao je da je EU Projekt Poreč najveći projekt javnog sektora na ovim prostorima, vrijedan ukupno 501 milijun kuna, od čega udio bespovratnih sredstava EU iznosi 371 milijun kuna ili 74 posto, dok nacionalno sufinanciranje iznosi 130 milijuna kuna ili 26 posto. Nacionalna će se komponenta zatvoriti kroz sufinanciranje Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave – Grada Poreča – Parenzo te općinama Tar-Vabriga, Funtana i Vrsar, a projekt će, u konačnici građanima omogućiti pristup na kanalizacijsku mrežu, spriječiti ispuštanje otpadnih voda u more, te omogućiti da se iste, pročišćene, koriste za navodnjavanje.
U sklopu projekta izgradit će se 62 kilometra nove kanalizacijske mreže, rekonstruirati 23 kilometra postojeće kanalizacijske mreže, izgraditi 26 novih crpnih stanica uz isto toliko rekonstruiranih. Izgradnjom nove mreže omogućit će se priključenje za oko 6.300 novih korisnika na sustav odvodnje, čime će se pokrivenost domaćinstava mrežom podići sa sadašnjih 63 na 90 posto.
Grad Poreč i okolne općine dobit će četiri nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda membransko-biološke tehnologije i to na lokacijama Lanterna kraj Tara, Poreč-sjever, Poreč-jug i Petalon u Vrsaru. Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcijom postojećeg kanalizacijskog sustava, opće stanje okoliša šireg područja, a posebno mora, uvelike će se poboljšati. Smanjit će se zagađenja tla i podzemnih voda te će se održati biološka raznolikost obalnih voda.
Uz navedeno, planirana je i ponovna uporaba mulja koja obuhvaća kompostiranje i solarno sušenje, čime bi mulj, umjesto otpadom, postao izvorom energije.
Prvi radovi započeli su u naseljima bliže centru grada Poreča, prometnim čvorištima i važnijim prometnicama, a upravo je u Špadićima, turističkom naselju, započelo izvođenje mikrotunelgradnje, koje garantira visoku razinu točnosti u izvođenju cjevovoda i stvara najmanji utjecaj na razaranje okoliša.


Gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo, Edi Štifanić ovom je prigodom naglasio važnost ovakvih projekata za Poreč i Poreštinu. „Grad Poreč je danas primjer svega što Hrvatskoj treba. Kroz ovaj projekt uspješno se povlače velika sredstva europskih fondova, a njime se ne gradi samo prijeko potrebna infrastruktura, već on sadrži i dodatnu komponentu koja će omogućiti da Poreština i dalje bude turistički lider u našoj domovini. Ovim ulaganjem, vrijednim pola milijarde kuna, ulažemo u zaštitu okoliša i racionalno raspolaganje resursima te u konačnosti pospješujemo konkurentnost i atraktivnost naše destinacije.“, zaključio je, zahvalivši svim partnerima na suradnji na EU projektu Poreč.
U okviru projekta dosad je provedeno četiri postupka javnog nadmetanja te su potpisana tri ugovora.
DSC_4375Ugovor za usluge stručnog nadzora nad provedbom projekta potpisan je 20. listopada 2014.g. sa tvrtkom SAFEGE d.o.o. iz Zagreba na iznos od 11.704.500,00 kn.
Ugovor za izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja potpisan je 12. studenog 2014.g. sa zajednicom ponuditelja koju čine Ing-Grad d.o.o. Zagreb, Vodoprivreda Vinkovci d.d. Vinkovci i Zagreb-Montaža d.o.o. Zagreb na iznos od 63.206.972,75 kn.
Ugovor za izmještanje postojećih uređaja i rekonstrukciju postojeće kanalizacijske mreže potpisan je 13. siječnja 2015.g. sa zajednicom ponuditelja koju čine Aquaterm d.o.o. Karlovac, Brodska Posavina d.d. Slavonski Brod i Vodogradnja Rijeka d.o.o. Kukuljanovo na iznos od 56.899.987,64 kn.
Predstoji još potpisivanje ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Peti postupak javne nabave raspisat će se za nabavu opreme za održavanje i upravljanje sustavom odvodnje te nabavu i implementaciju geoinformacijskog sustava.

Odvodnja Poreč d.o.o.