NaslovnaVijestiPREDSTAVNICI MINISTARSTVA SRBIJE I VODOPRIVREDE SRBIJE U STRUČNOM POSJETU POREČU

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA SRBIJE I VODOPRIVREDE SRBIJE U STRUČNOM POSJETU POREČU

U okviru IPA projekta “Further implementation of EAS” za predstavnike korisnika projekta - Ministarstvo životne sredine Srbije, organizirano je stručno putovanje koje uključuje obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Poreču.

Tom su prilikom predstavnici Ministarstva i Srbijavode obišli lokaciju gradilišta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč jug gdje su radovi u tijeku, a sa detaljima o izvođenju radova upoznali su ih predstavnici Odvodnje Poreč, Hrvatskih voda i izvođača radova – konzorcija Degremont i Strabag.

Tehnički direktor Odvodnje Poreč, Srđan Mažar obrazložio je pojedinosti o EU projektu te naglasio da se ovim, do sada najvećim zahvatom ulaganja u lokalnu infrastrukturu, omogućava uspostava cjelovitog i suvremenog sustava odvodnje na širem području Poreča. Istaknuo je kako je EU Projekt Poreč trenutno u fazi realizacije posljednjeg ugovora, onog za Izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja gdje su radovi započeli na izgradnji centralnog i najvećeg UPOV-a Poreč Jug na lokaciji Mornarica, UPOV-a Lanterna, UPOV-a Poreč sjever te kompostane na Košambri.

Voditelj projekta, Darko Jukić je potom prisutnima obrazložio da će budući UPOV Poreč jug za pročišćavanje otpadnih voda koristiti najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora, sa kapacitetom prihvata i obrade otpadne vode za 48.000 ekvivalent stanovnika. Uređaj se gradi na parceli površine 17.400 kvadratnih metara. U tehnološkom procesu pročišćavanja otpadnih voda stvara se višak komunalnog mulja, koji će se obrađivati na postrojenjima za solarno sušenje na lokaciji UPOV-a Poreč sjever i kompostiranje mulja na lokaciji odlagališta komunalnog otpada Košambra.

Posjetitelje su, uz osnovne informacije o projektu i tehničke podatke o uređajima, zanimali i podaci o financiranju ovako složenog projekta, kao i specifičnosti provedbe postupaka javne nabave sukladno EU smjernicama.

Odvodnja Poreč d.o.o