NaslovnaVijestiPrezentirani EU projekti vodnoga gospodarstva na području Istarske županije

Prezentirani EU projekti vodnoga gospodarstva na području Istarske županije

U petak, 13.05.2016. godine, Grad Poreč – Parenzo posjetili su ministar poljoprivrede RH prof.dr.sc. Davor Romić sa suradnicima pomoćnicom Elizabetom Kos i pomoćnikom Krunoslavom Karalićem. Direktor Odvodnje Poreč d.o.o. Milan Laković tom je prilikom u Villi Polesini ministru i njegovim suradnicima predstavio EU projekt Poreč - Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, koji je upravo u izgradnji.

Riječ je o iznimno važnom projektu na ovom području u vrijednosti  501 milijun kuna od čega Europska unija sufinancira bespovratnim sredstvima  iznos od 371 milijun kuna, odnosno 74%.

 

Prezentaciji su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede RH nazočili i predstavnici Hrvatskih voda na čelu sa zamjenicom generalnog direktora gospođom Fani Bojanić, predstavnici lokalne samouprave te direktori komunalnih poduzeća. Laković je prisutne  informirao o tijeku radova na projektu te istaknuo važnost i kompleksnost ove investicije kojom se sanitarna i ekološka komponenta  područja Poreštine podižu na najviši stupanj.

 

U sklopu EU projekta Poreč do sada je izvedeno preko 90% od predviđenih 86 kilometara kanalizacijske mreže te 51 crpna stanica od predviđene 82 crpne stanice koje će biti priključene na novi nadzorno upravljački sustav.

28 naselja, odnosno cca 6.300 novih korisnika bit će spojeno na kanalizacijsku mrežu. Prikupljene otpadne vode odvodit će se na 4 nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda najviše MBR tehnologije, a pročišćenu vodu bit će moguće ponovno koristiti za zalijevanje i pranje površina i u druge društveno korisne svrhe.

Također, u sklopu projekta izgradit će se postrojenje za solarno sušenje i kompostiranje mulja prikupljenog na uređajima.

 

Voditelj Sektora za podršku, pripremu i provedbi EU projekata Stjepan Kamber iznio je dugoročni program ostalih projekata odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda na području Istarske županije. Nakon Poreča, sličan veliki sustav gradit će se u Rovinju, za koji je projekt na europskoj razini već odobren, i u tijeku je postupak javne nabave. U različitom stupnju pripremljenosti, od definiranja obuhvata i tehničkih parametara do usklađivanja prostornoplanske dokumentacije ili izrade studija izvedivosti, su projekti Pula-centar, Umag Savudrija, Pula-sjever, Novigrad-Brtonigla, Labin-Raša-Rabac, Medulin-Premantura-Banjole i Buzet, dok projekti za Buje, Kanfnar i Pazin još nisu pokrenuti.

 

Zamjenica generalnog direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić ukazala je na vrlo dobru suradnju između Hrvatskih voda, lokalne zajednice, kao i svih sudionika u provedbi  EU projekta Poreč kao osnovne pretpostavke za uspješno ostvarenje planiranih ciljeva.

 

U završnoj riječi ministar  Romić   pohvalio je angažman Odvodnje Poreč  i lokalne vlasti naglasivši kako Poreč predstavlja izvanredan primjer ostalim kandidatima za sredstva EU i projektima u začeću koji će moći primijeniti stečena iskustva Grada Poreča.

 

Odvodnja Poreč d.o.o.