NaslovnaVijestiU Mjesnom odboru Žbandaj održana prezentacija radova na izgradnji kanalizacijskog sustava u sklopu EU projekta Poreč

U Mjesnom odboru Žbandaj održana prezentacija radova na izgradnji kanalizacijskog sustava u sklopu EU projekta Poreč

U multinamjenskoj sali za sastanke Poduzetničkog inkubatora u Žbandaju, dana 10.06.2015. godine, mještanima je predstavljen obuhvat radova na izgradnji kanalizacijskog sustava koji će se na području MO Žbandaj izvoditi u sklopu EU projekta Poreč – Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča. Predsjednik MO Žbandaj, Adriano Jakus pozdravio je prisutne i najavio tijek sastanka. U uvodnom govoru dogradonačelnik Grada Poreča – Parenzo, Loris Peršurić, istaknuo je važnost EU projekta Poreč, kao i potrebu za suradnjom i tolerancijom kako bi se projekt uspješno proveo. Zatim se skupu obratio direktor Odvodnje Poreč, Milan Laković koji je naglasio značajan udio ukupnih investicijskih sredstava na području MO Žbandaj (oko 24% ukupne investicije). Također je predstavio tekuće projektne aktivnosti i priliku za daljnji razvoj infrastrukture koji će ostvariti uz pomoć europskih sredstava.

Pregled ugovorenih radova i informacije o rokovima, načinu izvedbe i tehničkim podacima buduće mreže pružio je predstavnik Odvodnje Poreč d.o.o., Srđan Mažar. Naselja na području MO Žbandaj koja su obuhvaćena projektom izgradnje proširenja kanalizacijske mreže su: Žbandaj, Radmani, Kadumi, Gulići i Radoši.

Vrijednost prethodno navedenih radova na području mjesnog odbora iznosi 15 milijuna kuna, od ukupne investicije od 63,2 milijuna kuna. Izgradit će se oko 15 km nove kanalizacijske mreže te 7 crpnih stanica. Mještani su upoznati sa trasama buduće kanalizacijske mreže, dinamikom izvođenja radova te brojem novih priključaka na mrežu koji će se omogućiti ovim radovima – oko 950 novih korisnika.

Nakon uvodnog izlaganja, zainteresirani građani imali su priliku postaviti pitanja predstavnicima Odvodnje Poreč d.o.o. i Grada Poreča – Parenzo.

U nizu postavljenih pitanja mještane je najviše zanimala detaljnija dinamika izvođenja radova po pojedinim dijelovima naselja te perspektiva izgradnje kanalizacijske mreže u onim naseljima koja nisu obuhvaćena projektom.

Također, građani su iskoristili mogućnost postavljanja pitanja o drugoj tematici od interesa za Mjesni odbor; od izgradnje škole, postavljanja javne rasvjete, polaganja ostale infrastrukture u rovove koji će se iskopavati za polaganje kanalizacijskih cijevi, pa do potrebe uspostave selektivnog prikupljanja otpada. Na pitanja građana odgovore su pružili direktor Odvodnje Poreč i dogradonačelnik Grada Poreča – Parenzo.

Skupu je prisustvovao velik broj mještana kojima je u više navrata istaknuta otvorenost za pružanje informacija po pitanju provedbe EU projekta. Također, građani su zamoljeni za toleranciju i razumijevanje tijekom izvođenja radova kao bitne pretpostavke za provedbu ovog projekta u interesu svih građana Poreštine.

Odvodnja Poreč