NaslovnaVijestiZAHVALJUJUĆI PRVOM SUSTAVU PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA TAKVE TEHNOLOGIJE I KAPACITETA U HRVATSKOJ GRAĐANI I PRAVNE OSOBE MOĆI ĆE KORISTITI TEHNIČKU VODU

ZAHVALJUJUĆI PRVOM SUSTAVU PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA TAKVE TEHNOLOGIJE I KAPACITETA U HRVATSKOJ GRAĐANI I PRAVNE OSOBE MOĆI ĆE KORISTITI TEHNIČKU VODU

Odvodnja Poreč ovim putem, zbog izvanredne situacije u vodoopskrbi i uvedene mjere redukcije korištenja pitke vode I. stupnja, obavještava građane i sve zainteresirane o mogućnosti korištenja pročišćene tehničke vode sa uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Četiri novoizgrađena uređaja imaju mogućnosti opskrbe tehničkom vodom, a to su UPOV Lanterna (kapaciteta pročišćavanja za 30.000 ekvivalent stanovnika), UPOV Poreč – sjever (na lokaciji Saladinka; kapaciteta pročišćavanja za 37.000 ekvivalent stanovnika), UPOV Poreč – jug (na lokaciji Mornarica; kapaciteta pročišćavanja za 48.000 ekvivalent stanovnika) i UPOV Vrsar (na lokaciji Petalon; kapaciteta pročišćavanja za 22.500 ekvivalent stanovnika).

Novoizgrađeni uređaji koriste membransku tehnologiju za ultrafiltraciju otpadne vode nakon biološkog procesa obrade, čime se voda pročišćava do stupnja da je prikladna za navodnjavanje zelenih i poljoprivrednih površina te sportskih terena, za pranje ulica i drugih sličnih aktivnosti i djelatnosti. Navedeni uređaji su prvi te tehnologije i kapaciteta izgrađeni u Hrvatskoj.

Ukupni kapacitet obrade otpadne vode svih uređaja za pročišćavanje je 137.500 ekvivalent stanovnika ili približno 22.000 m3 dnevno tijekom ljetne sezone, dok se trenutno na uređajima pročišćava približno 13.000 m3 dnevno.

Odvodnja Poreč osigurala je tehničke uvjete i infrastrukturu za isporuku pročišćene vode i do većih potrošača iz turističkog sektora, kako bi se u budućnosti mogao iskoristiti pun kapacitet isporuke tehničke vode sa novoizgrađenih uređaja, a trenutno se ta voda koristi od strane komunalnih tvrtki.

Tehnička voda će se moći besplatno preuzeti na lokacijama uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (prikazane u nastavku) preko hidranta i vatrogasnog priključka C (promjer 52mm) svakim danom, osim nedjeljom, u vrijeme od 8 do 16 sati. U slučaju potrebe, kontakt brojevi operatera na svim uređajima biti će dostupni na samoj lokaciji preuzimanja tehničke vode.