NaslovnaVijestiPRIKLJUČUJU SE MJEŠTANI NASELJA MUGEBA NA KANALIZACIJSKU MREŽU

PRIKLJUČUJU SE MJEŠTANI NASELJA MUGEBA NA KANALIZACIJSKU MREŽU

Odvodnja Poreč d.o.o. obavještava da su, nakon nedavnog otvaranja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-jug na lokaciji Mornarica, ostvareni potrebni uvjeti za priključenje korisnika u naselju Mugeba na izgrađenu kanalizacijsku mrežu.

Kanalizacijska mreža naselja je izvedena u prvoj fazi EU projekta, a sastoji se od 4.2 kilometara kolektora i dvije crpne stanice, te ukupne je vrijednosti od približno 5 milijuna kuna. Putem iste će se otpadne vode iz približno 125 domaćinstva naselja odvoditi direktno na novoizgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji je realiziran u sklopu Ugovora za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja ukupne vrijednosti 291,3 milijuna kuna.

Uređaj Poreč – jug za pročišćavanje otpadnih voda koristi najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora, sa kapacitetom prihvata i obrade otpadne vode za 48.000 ekvivalent stanovnika. Uređaj je izgrađen na parceli površine 17.000 kvadratnih metara i sastoji se zgrade predtretmana otpadne vode, zgrade za membransku ultrafiltraciju, upravne zgrada, bazena za biološku obradu otpadne vode, spremnika pročišćene vode, garaža za specijalna vozila, te parkirnih mjesta za kamione i osobna vozila.

Trenutno se provodi probni rad uređaja za pročišćavanje u trajanju od 365 dana, tijekom kojeg se ispituju svi bitni zahtjevi, te u kojem Izvođač radova snosi troškove i odgovoran je za optimiziranje rada uređaja.

Implementirana tehnologija pročišćavanja omogućuje ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje zelenih površina, zalijevanje sportskih terena i poljoprivrednih kultura, te u svrhe protupožarne zaštite i kao tehnološka voda za pranje ulica, odnosno od otpada se stvara resurs za ponovnu upotrebu.

Navedenim je postignut jedan od ciljeva Odvodnje Poreč, a to je smanjenje zagađenja mora i podzemnih voda, čime se stvaraju pretpostavke za dugoročnu zaštitu okoliša, radi daljnjeg razvoja turizma, te podizanje kvalitete života domaćeg stanovništva.

Javni poziv za priključenje je objavljen na oglasnoj ploči naselja i na internetskoj stranici www.odvodnjaporec.hr, na kojoj se mogu naći sve potrebne informacije o načinu i uvjetima priključenja na sustav javne odvodnje.

Javni poziv možete preuzeti i ovdje.

 

Odvodnja Poreč d.o.o.