NaslovnaVijestiŠIRI SE KANALIZACIJSKA MREŽA U NASELJIMA ANTONCI I VEŽNAVERI

ŠIRI SE KANALIZACIJSKA MREŽA U NASELJIMA ANTONCI I VEŽNAVERI

Kanalizacijska mreža širi se na još jedno porečko naselje – Vežnaveri, u kojima su ovih dana radovi počeli nakon dovršetka istih u susjednom naselju Antonci. Riječ je o radovima koje Odvodnja Poreč vodi na izgradnji II faze naselja Vežnaveri na koju će se priključiti 90 novih korisnika. Radove su danas na terenu obišli gradonačelnik Loris Peršurić i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat, te direktor tvrtke Odvodnja Poreč d.o.o. Milan Laković i rukovoditelj sektora odvodnje otpadnih voda Siniša Pilat, uz Ivana Barbića, predsjednika mjesnog odbora Nova Vas, na čijem se području se izvode radovi.

Kanalizacijsku mrežu naselja Vežnaveri čine gravitacijski kolektori, te dvije crpne stanice. Ukupna duljina kanalizacijskog sustava naselja Vežnaveri je 1.247 metara, a ovaj sustav odvodnje priključuje se na postojeći glavni kolektor u lokalnoj cesti. Do sada je izvedeno 469 metara glavnog kolektora u profilu glavne ceste, a u ovoj fazi preostalo je za izvesti 778 mreže s dvije crpne stanice. Ugovorena vrijednost radova iznosi cca 323.500 eura.

Ukupni rok za izvođenje predmetnih radova je 120 kalendarskih dana, međutim svi sudionici u gradnji uložiti će sve napore da se radovi dovrše čim je prije moguće.

Kao i do sada, i u naselju Vežnaveri izgradnju infrastrukture planira se realizirati zajedno sa Istarskim vodovodom, gdje će se paralelno na izgradnji kanalizacijske mreže izvoditi i radovi na izgradnji vodovodne mreže u duljini od oko 360 metara. Radovi će se uglavnom odvijati po sporednim ulicama naselja sve do spoja na izvedeni glavni kolektor otpadnih voda u lokalnoj cesti. Za vrijeme izvođenja radova na izgradnji kanalizacijske mreže, predmetne prometnice kroz naselje bit će pod privremenom regulacijom prometa.

Kanalizacijska mreža naselja Vežnaveri dio je podsustava Antonci kojim se rješava se odvodnja sanitarnih otpadnih voda naselja Antonci, Kosinožići i Vežnaveri, kojim će se preko 400 novih korisnika priključiti na kanalizacijsku mrežu, odnosno na postojeći javni odvodni sustav Poreč sjever preko naselja Stancija Portun.

Podsustav Antonci obuhvaća projektiranu mrežu kolektora u ukupnoj duljini od cca 7,8 kilometara sa šest crpnih stanica. Projektnim rješenjem predviđena je izgradnja u četiri faze koje predstavljaju funkcionalne cjeline. U sklopu rekonstrukcije županijske ceste u prethodnih nekoliko godina izvedeni su radovi na izgradnji glavnih kolektora na dionici od naselja St.Portun do naselja Vežnaveri, u ukupnoj duljini od 4,2 kilometara.

Podsjetimo, uz gore navedene investicije u Antoncima, Kosinožićima i Vežnaverima, Odvodnja Poreč radi i na izgradnji kanalizacijske mreže naselja Fuškulin, investicije vrijedne cca 1,27 milijuna eura, te provedbe javnih nabava male vrijednosti za izgradnju kanalizacijskih mreža u naseljima Bonaci, Jasenovica, Čuši i Dračevac u ukupnoj planiranoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura. Time se nastavlja veliki investicijski ciklus na širenju kanalizacijske mreže po nekoliko preostalih naselja na području Grada Poreča-Parenzo u kojima još nije izgrađena, a nastavit će se raditi i dalje na projektiranju i širenju mreže na ostala naselja koja još nemaju kanalizaciju.

Odvodnja Poreč d.o.o.