NaslovnaVijestiU VRSARU U TIJEKU INVESTICIJE “TEŠKE” GOTOVO 95 MILIJUNA KUNA

U VRSARU U TIJEKU INVESTICIJE “TEŠKE” GOTOVO 95 MILIJUNA KUNA

U Vrsaru se već mjesecima intenzivno radi na dva velika gradilišta,buduće sportske dvorane, općinskom kapitalnom projektu vrijednom 42,5 milijuna kuna te pročistaču otpadnih voda na Petalonu u sklopu EU projekta Poreč, vrijednog oko 50 milijuna kuna.

Budući da se radi o velebnim investicijama načelnik Ivan Gerometta  pozvao je u obilazak  sve vijećnike da se uvjere kako radovi teku na oba gradilišta. Osim njega i predsjednice i člana Uprave Montrakera, Nataše Radin Trifunović i Armida Geromette, općinsku delegaciju na gradilištu dvorane dočekali su voditeljica gradilišta i voditelj projekta, Martina Jazbec i Ćaslav Dunović.

Istaknuli su da je dvorana na 70 posto izgradnje, da ulaze u završnu fazu te da se tehnički pregled objekta očekuje u siječnju, odnosno dvorana bi mogla biti gotova prije turističke sezone. Dvoranu je projektirao Arhitektonski ured “Grgurević i partneri” d.o.o. iz Zagreba, a radove izvodi građevinska firma “Radnik” iz Križevaca. Dvorana će imati i fitness, ljekarnu, ambulantu te kafić, te će značajno podići društveni standard stanovnika.

Pročistač u funkciji sredinom 2021.

Nakon dvorane općinska delegacija krenula je dalje, u obližnje kamp Porto Sole i naselje Petalon, gdje se gradi jedna od važnijih investicija u zadnjih nekoliko godina. Kroz objekte u sklopu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrsar općinske vijećnike vodio je Zoran Ardalić, rukovoditelj sektora razvoja i investicija u porečkoj komunalnoj tvrtki Odvodnja koja je nositelj ove investicije.

Odvodnja u sklopu operativnog programa Europskih fondova „Konkurentnost i kohezija“ provodi EU projekt – sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Grada Poreča. Navedeni projekt obuhvaća izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja  koji se nalaze na području Poreča, Tara, Funtane i ovaj u Vrsaru. Sve to ima ukupnu vrijednost od 291 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 74 % sufinancira od strane Europskih fondova, dok preostali dio financira Ministarstvo poljoprivrede u udjelu 8,66%, Hrvatske vode 8,66% i jedinice lokalne samouprave Poreč, Tar – Vabriga, Funtana i Vrsar, zajedno 8,66%.

Za  uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Vrsar je 3. prosinca 2018. godine izdana građevinska dozvola, te su radovi započeli 7. siječnja 2019. godine. Dosad su dovršeni radovi na upravnoj zgradi, predtretmanu i bazenima biološke obrade. U narednom periodu se očekuje dovršetak radova na izgradnji zgrade ultrafiltracije i spremnika pročišćene vode. Sukladno vremenskom planu izvođača radova dovršetak radova i puštanje uređaja u probni rad predviđeno je sredinom 2021. godine.

Budući uređaj na Petalonu za pročišćavanje otpadnih voda koristit će najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora, s kapacitetom prihvata i obrade otpadne vode za 22.500 ekvivalent stanovnika. Uređaj se gradi na parceli površine 8.700 kvadratnih metara, na kojoj će biti izgrađena zgrada predtretmana otpadne vode, zgrada za membransku ultrafiltraciju, upravna zgrada, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnik pročišćene vode, garaža za specijalna vozila, te parkirna mjesta za kamione i osobna vozila.

Pročišćena voda moći će se koristiti za zalijevanje javnih i zelenih površina, sportskih terena i slično, a omogućit će se spajanje i vatrogascima koji će je moći koristiti za gašenje požara.

Govoreći o svim uređajima na Poreštini,  Ardalić je istaknuo da je realizacijom prethodnih faza projekta dosad omogućeno priključenje 28 naselja na kanalizacijski sustav, čime se broj priključenih kućanstva povećao sa 63 na 90 posto, odnosno za 6.300 novih korisnika. Ukupno je izgrađeno 84 kilometara kanalizacijske mreže, od čega 2,7 kilometara modernim metodama sanacije bez kopanja i mikrotuneliranja. Također, izgrađene su 32 nove crpne stanice i rekonstruirano 50 postojećih, koje su povezane u novi centralni nadzorno-upravljački sustav.

U sklopu projekta je isporučena kompletna oprema za održavanje novog sustava u vrijednosti od 8 milijuna kuna, kao što su kombinirana vozila za održavanje sustava odvodnje, specijalno vozilo za pražnjenje sabirnih jama, dva specijalna vozila za prijevoz i pražnjenje preša i kontejnera, kombi vozilo za CCTv inspekciju, te hardver i softver za uspostavu GIS sustava.

Tekst&Foto – Tanja Kocijančić/Odvodnja Poreč d.o.o.