NaslovnaVijestiZAHVALJUJUĆI PROČIŠĆIVAČIMA NAPREDNE TEHNOLOGIJE ODVODNJA POREČ OSIGURALA TEHNIČKU VODU ZA SVE GOSPODARSKE SUBJEKTE I KUĆANSTVA U PERIODU RESTRIKCIJE VODE

ZAHVALJUJUĆI PROČIŠĆIVAČIMA NAPREDNE TEHNOLOGIJE ODVODNJA POREČ OSIGURALA TEHNIČKU VODU ZA SVE GOSPODARSKE SUBJEKTE I KUĆANSTVA U PERIODU RESTRIKCIJE VODE

Zahvaljujući ulaganju u suvremenu tehnologiju u sušnim vremenima Odvodnja Poreč može proizvesti 22.000 m3 vode dnevno što je dostatno za održavanje čistoće grada, rad različitih gospodarskih subjekata, ali i potrebe građana

Tijekom razdoblja primjene mjera redukcije korištenja pitke vode I. stupnja, zbog izvanredne situacije u vodoopskrbi Odvodnja Poreč d.o.o.  je osigurala tehničke uvjete i infrastrukturu za besplatno preuzimanje pročišćene tehničke vode na lokacijama sva četiri novoizgrađena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Novoizgrađeni uređaji koriste membransku tehnologiju za ultrafiltraciju otpadne vode nakon biološkog procesa obrade, čime se voda pročišćava do stupnja prikladnog za navodnjavanje zelenih i poljoprivrednih površina te sportskih terena, za pranje ulica i drugih sličnih aktivnosti i djelatnosti. Riječ je o prvim uređajima ovakve tehnologije, ali i kapaciteta u Hrvatskoj. Podsjetimo, ukupni kapacitet obrade otpadne vode svih uređaja za pročišćavanje je 137.500 ekvivalent stanovnika ili približno 22.000 m3 dnevno tijekom ljetne sezone.

Osim za manje potrošače te komunalne tvrtke, Odvodnja Poreč d.o.o. osigurala je potrebne uvjete i infrastrukturu za isporuku pročišćene vode i do većih potrošača u turističkom sektoru. Ukupno je preuzimanjem na uređajima i putem  povratnih vodova u periodu od sredine srpnja do početka rujna preuzeto oko 10.000 m3 pročišćene tehničke vode.

Pročišćena tehnička voda omogućila je, između ostalog nesmetan rad različitih sportskih i turističkih sadržaja. Isto tako valja naglasiti kako su zelene površine održavane upravo zahvaljujući pročišćenoj tehničkoj vodi s uređaja za pročišćavanje, čime je grad Poreč tijekom razdoblja restrikcije vode ostao zelen i hortikulturno uredan, što je dakako doprinijelo turističkoj razglednici samog grada.

Voda, kako je svima dobro poznato, jedno je od najvećih prirodnih dobara i upravo iz tog razloga potrebno je danas, a i u budućnosti planirati njezinu racionalnu potrošnju i korištenje. U cilju održivog razvoja upravo je ponovno korištenje obrađene otpadne vode jedan od segmenata očuvanja tog vrijednog prirodnog resursa.

Dosadašnji  korisnici izrazili su iznimnu želju za korištenjem obrađene tehničke vode i u budućnosti.

S prvim padalinama, kao i ukidanjem mjera redukcije pitke vode smanjila se potražnja za preuzimanjem obrađene tehničke vode, te ovim putem obavještavamo sve zainteresirane kako ćemo sa sutrašnjim danom prekinuti s isporukom.

Odvodnja Poreč d.o.o.